WAT IS EEN VUURBELASTINGSBEREKENING ?...

 

Dit is een berekening van een te verwachten brandduur op basis van de hoeveelheid brandbare materialen van een gebouw en/of (opgeslagen)goederen in een gebouw.

Met een vuurlast- of vuurbelastingsberekening (NEN6060) kan inzichtelijk gemaakt worden, met welk brandscenario men rekening dient te houden en welke risico's dit vormt. We kunnen ermee aantonen hoe lang het ongeveer duurt, voordat alle aanwezige brandbare materialen, van het gebouw zelf, en in het gebouw aanwezige (opgeslagen) goederen, verbrand zullen zijn.

 

Op basis van de hoeveelheid te verwachten vuurbelasting, kan worden bepaald hoe groot de opslagruimte(brandcompartiment) maximaal mag zijn. De hoeveelheid aanwezige vuurlast wordt vertaald naar minuten brandwerendheid aan gevels(brandcompartiment), zodat de brandweer, in de praktijk, een brand situatie langer onder controle kan houden.

 

De brandwerendheid, van de gevels, mag weer lager worden naarmate de afstand tot naastgelegen gebouwen, of afstanden tot perceelsgrenzen, groter worden (kans op branduitbreidig kleiner).

 

De berekening geschiedt volgens NEN6090. De opbouw van een vuurbelastingsrapportage is nu vastgelegd in de NEN6060 (voorheen bekend als 'Beheersbaarheid van brand'(BvB)).

Vuurlast of vuurbelasting staat voor de energie die vrijkomt tijdens verbranding van stoffen, dus de verbrandingswaarde, uitgedrukt in KJ, MJ of Kcal.

 

De vuurbelasting van het gebouw zelf wordt Permanente vuurbelasting genoemd. Het aanwezige interieur en goederen(opslag) wordt Variabele vuurbelasting genoemd. Samen vormen zij de Gemiddelde vuurbelasting. Om de brandwerendheid van de gevels te bepalen wordt de Maatgevende vuurbelasting berekend op basis van 1.000 m2 met de hoogste vuurlast.

 

WAARVOOR GEBRUIKEN WE EEN VUURBELASTINGSBEREKENING ?...

Vuurlastrapportages worden geschreven als onderbouwing van een gelijkwaardige oplossing volgens artikel 1.3 van het Bouwbesluit. Zij kunnen, als bijlage, worden toegevoegd aan een Integraal Brandveiligheid Plan (IPB), dat weer dient als basis brandveiligheidsdocument bij een (omgevings-/bouw)vergunning aanvraag.

 

Ze worden voornamelijk toegepast voor de bouw van grotere industriegebouwen, distributie gebouwen en winkels, met een oppervlakte die groter is dan maximaal toegestaan, volgens de bouwregels van het Bouwbesluit.

 

Ook kan ermee inzichtelijk gemaakt worden dat hoofddraagconstructies(alle gebouwen), minder brandwerendheid hoeven te hebben, dan voorgeschreven in het Bouwbesluit. Dit op basis van minder toegepaste brandbare materialen, in het gebouw,  dan verwacht.

 

Op basis van het inzichtelijk maken van de aanwezige vuurbelasting kan het toch acceptabel zijn dat ruimtes(brandcompartimenten) groter mogen worden, op basis van een "gelijkwaardige brandveiligheid" (BIO-maatregelen). Zo zullen gevels vaak meer brandwerendheid hebben, dan maximaal voorgeschreven in het Bouwbesluit. Of is er een RWA-, sprinkler- of watermistinstallatie in het gebouw aanwezig.

 

LIJST MET VUURBELASTINGSGETALLEN?...

Door jarenlang ervaring, in het maken van vuurbelastingsberekeningen, hebben wij (zelfonderzoek) inmiddels een zeer groot dossier opgebouwd met vuurlastgetallen. Deze getallen staan in, door ons zelf samengestelde, vuurlasttabellen, die regelmatig aangevuld worden met nieuwe getallen.

 

De vuurlastgetallen uit onze tabellen zijn, naast algemeen bekende getallen, aangevuld met getallen, gebaseerd op een realistisch onderzoek naar product samenstelling. Dus géén geschatte waardes, zoals diverse getallen in "standaard" vuurbelastingslijsten. 

Dit biedt ons de mogelijkheid voor u een meer realistische vuurlastberekening te maken met, die leidt tot een lagere uitkomst. Dus minder brandwerendheid aan de gevels van uw gebouw.