INTEGRAAL PLAN BRANDVEILIGHEID (IPB)
Integraal betekend "alles omvattend", dus kijken naar alle relevante aspecten van brandveiligheid. Het gebruik (bedrijfsprocessen) en de omvang, van het gebouw, bepalen de omvang van risico's en te verwachten brandscenario's. Hierop worden de noodzakelijke brandveiligheidsmaatregelen afgestemd ("Maatwerk").
Doel van het Integraal Plan Brandveiligheid (IPB) is dat er bij de (omgevings)vergunning aanvraag een "basis-document" wordt bijgevoegd, waarbij het totale brandveiligheidsconcept, voor uw project, omgeschreven wordt. Vanuit reëel te verwachten brandrisico's word inzichtelijk gemaakt hoe wordt voldaan aan het Bouwbesluit, en welke installatietechnische / organisatorische maatregelen hiervoor worden genomen.
De overheid krijgt zo een goed beeld hoe de totale brandveiligheid geregeld wordt, en kan hierdoor sneller goedkeuring(vergunning) verlenen. Ook kan hieruit een nauwkeuriger bestek geschreven worden, waarbij het voor aannemers en installateurs zo sneller duidelijk is wat zij moeten aanbieden; ook lopen zij hierdoor minder risico's waardoor zij een scherpere aanbieding kunnen doen.
Het IPB kan bijvoorbeeld ook dienen als Totaal brandveiligheidsdocument voor BRZO bedrijven, waarbij naast de de toetsing aan het Bouwbesluit ook een toetsing aan de PGS-15 richtlijn meegenomen kan worden.
Schematisch ziet de procedure Integraal Plan Brandveiligheid (IPB) er als volgt uit:

Maatwerk houdt in dat veiligheidsmaatregelen zoveel mogelijk zijn afgestemd op reële (brand)veiligheidsrisico's binnen (-buiten) uw gebouw. De maatregelen zijn daarnaast ook zoveel mogelijk afgestemd op uw persoonlijke wensen; en met zo min mogelijk hinder voor uw dagelijkse bedrijfsprocessen.
Bij maatregelen kunt u denken aan Bouwkundige brandwerende maatregelen; Brandveiligheidsinstallaties; en Organisatorische afspraken binnen uw organisatie en met de overheidsinstanties. Dit worden ook wel BIO-maatregelen genoemd. Met de keuze voor een blusinstallatie kan er aanzienlijk bespaard worden op de bouwkosten, doordat brandwerendheidseisen kunnen vervallen.
Voor "maatwerk advies" gaat u naar een adviseur die afwijkende maatregelen, op basis van reële brandrisico's, kan onderbouwen en praktische ervaring heeft met bouwen en brandveiligheidsinstallaties. Een adviseur die, vanuit reële brandrisico's, regulier voorgeschreven maatregelen ter discussie durft te stellen en ook het kostenaspect durft mee te laten wegen.
Regulier voorgeschreven bouwregels zijn ooit bepaald in overleg met de brandweer, en staan in relatie met een tijdig brandweeroptreden. Dit laatste wordt tegenwoordig nog zelden gegarandeerd, door de brandweer. Hier dient u dus rekening mee te houden. Dit heeft er ook toe geleid dat nu wettelijk is vastgelegd dat de verantwoordelijkheid, voor brandveiligheid en de mogelijke gevolgen, volledig bij u als eigenaar ligt.
WIJ KUNNEN VOLGENDE ONDERSTEUNING EN RAADPLEGING BIEDEN:
Door grote kennis van regelgeving, normen en richtlijnen; En praktische ervaring met bouwen en brandveiligheidsinstallaties. kunnen wij u adviseren binnen alle fases van een brandveiligheidstraject; en u dus volledig ontzorgen. Deze kennis en ervaring stelt ons in staat om lastige brandveiligheidssituaties te vertalen naar efficiënte praktische oplossingen, tot in de kleinste details.
- Totaal traject-begeleiding brandveiligheid (ontwerp – uitvoering - oplevering / certificering).
- Bemiddelingsrol tussen opdrachtgever naar aannemer, overheid en Inspectie-instellingen.
- Bouwplantoetsing en opstellen brandveiligheidsdocumenten.
- Inspecties en brandscans utiliteitsbouw en industrie.
- Advisering praktische bouwtechnische oplossingen.
- Beoordelen ontwerpen en Commissioning van blusinstallaties.
- Opstellen kostenbegrotingen en beoordelen van offertes.
- Deelname in NEN-norm commissies.
WE HEBBEN EXPERTISE EN ERVARING IN VOLGENDE SEGMENTEN:
- Gezondheidszorg - Onderwijs - Monumenten - Musea en Theaters - Winkelcentra
- Kantoorgebouwen - Parkeergarages - Data centra
- Distributie centra - Industrie / Fabrieken - Chemie
- Opslag gevaarlijke stoffen - Vuurwerk - Opslag biomassa
BASIS DOCUMENT BRANDVEILIGHEID
Het Integraal Plan Brandveiligheid (IPB) wordt dus als basisveiligheidsdocument bijgevoegd bij een omgevingsvergunningaanvraag(bouwvergunning). In dit document is mogelijk omschreven dat "gelijkwaardige oplossingen" gekozen zijn en er bepaalde brandveiligheidsinstallaties" in het gebouw komen.
Hiervoor moeten aanvullende onderbouwende- en installatie-ontwerpdocumenten toegevoegd worden (bijlagen), die het totaal aan brandveiligheidsmaatregelen diepgaander onderbouwen en gelijkwaardigheid aantonen;en dat waar nodig voldaan wordt aan normen en richtlijnen.
Bouwkundig en organisatorisch:
Documenten die bouwkundige en organisatorische brandveiligheidsmaatregelen verder kunnen onderbouwen, en die we voor u kunnen schrijven, zijn:
- Rapportage vuurbelasting (NEN6060 en NEN6090)
- Brandoverslagberekeningen NEN6068
- Rapportage opvang- en doorstroomcapaciteit
- Rapportage vultijden-model
- Ontruimingsplannen
Installaties:
Om aan te tonen dat installaties deugdelijk en volgens bepaalde norm ontworpen worden moeten ontwerpdocumenten voor brandveiligheidsinstallaties beschreven worden. We kunnen de volgende documenten voor u schrijven:
- Uitgangspuntendocument (UPD): Watermist- sprinkler- Blusgas- Lichtschuim
- Programma van Eisen (PvE): Brandmeld- / Ontruiming-, RWA-, Brandweerlift
MILIEU
Bij milieu-aanvragen dient in relatie tot brandveiligheid ook middels een document aangetoond te worden, dat aan de regels voldaan wordt. Bij de opslag van gevaarlijke stoffen, vuurwerk, biomassa of explosieveiligheid, wordt het brandveiligheidsdocument Uitgangspuntendocument (UPD) genoemd of Integraal Brandveiligheidsplan (IPB).
Opslag van gevaarlijke stoffen:
Hier vormt de toetsing van de artikelen van de PGS15 richtlijn de basis, aangevuld met de programma's van eisen van brandveiligheidsinstallaties. De te verwachten (brand)risico's en opslaghoeveelheid, van de gevaarlijke stoffen, vormen de basis van te nemen maatregelen. De volgende documenten kunnen gevraagd worden en kunnen wij voor u schrijven:
- UPD-PGS15 = indien alléén getoetst moet worden aan de richtlijn PGS-15
- IPB = Indien getoetst moet worden aan Bouwbesluit, normen en richtlijnen, waaronder PGS-15.
Opslag vuurwerk:
Hier vormt de toetsing van het vuurwerkbesluit en de Technical Bulletin 60a richtlijn, de basis. Hiervoor kunnen wij het volgende document voor u schrijven:
- UPD-vuurwerk
Opslag Biomassa:
Hier vormt het Activiteitenbesluit en de toetsing aan een aantal artikelen uit het bouwbesluit, de basis. Hiervoor kunnen wij de volgende documenten voor u schrijven:
- Integraal Plan Brandveiligheid (IPB) (Nieuwbouw op bestaand terrein)
- Brandveiligheidsplan volledig bedrijfsterrein (BVP)
- Rapportage opslag Biomassa
- Rapportage stralingsberekeningen
Explosieveiligheid:
Hier vormt de Arbeidsomstandighedenwet, ATEX 137, ATEX 94 en de NPR7910 richtlijn, de basis. Hiervoor kunnen wij het volgende document voor u schrijven:
- Explosieveiligheidsdocument (EVD)